Kräftskivorna är i full gång! Numera anordnas kräftskivor från början av augusti och långt in i september månad.
Vi hade kräftskiva igår när svärfar/farfar fyllde år och min (vår!) present var två Västerbottenpajer! Det är verkligen det godaste som finns och barnens kusiner åt flera bitar, så det var väl ett bra betyg!?Farmor och farfar hade pyntat fint med tillbehör från IcaHemma – så himla smidigt att bara kunna hiva allt i en säck när vi ätit upp! Vi åt både svenska och kinesiska kräftor med majonäs och rostat bröd och gott vitt vin – mums! Lillasyster och Anton hade även en burk kräftstjärtar så de skulle slippa skala hela tiden.
Godaste Västerbottenpajen
Ingredienser
6 bitar
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
100 g flytande margarin (vi använder Becel)
2 msk vatten
Fyllning:
3 st ägg
300 g riven västerbottensost
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
lite salt och svartpeppar
Så här gör du
45 minuter
Pajdegen: Blanda mjöl, salt och smör och vatten. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.